O autorze strony

Nazywam się Paweł Smyczek, ekologia jest moją pasją.Na swoim blogu , postaram się opisać najważniejsze aspekty.

Blog w socjal mediach
Nasi przyjaciele
PUBLIKACJA Paweł Smyczek
EKOLOGIA
 
Moda na ekologiczną żywność
posted by Pawel | maj 3, 2009

Ekologia staje się coraz modniejsza. Promowana jest zarówno w mediach jak i szkołach. Coraz więcej jest zwolenników ekologicznego trybu życia. Życie w zgodzie z naturą jest krokiem na przód w ochronie środowiska. Integracja człowieka z naturą to jeden z celów ekologów. Obecnie bardzo modna stała się ekologiczna żywność. Powstaje coraz więcej sklepów, w których żywność tego typu się sprzedaje. Póki co producenci takiej żywności wykorzystują nieco swoją klientelę, gdyż są to produkty dość drogie. Część osób bardzo chętnie przerzuciła by się na zdrową, ekologiczną żywność jest ona jednak poza ich zasięgiem finansowym. W Stanach Zjednoczonych jedną z przyczyn otyłości dzieci jest fakt, że szybkie przekąski i tłuste, niezdrowe jedzenie jest tanie i łatwo dostępne. Ekologiczna i zdrowa żywność jest dużo droższa przez co nie każdego na nią stać. Jednak coraz więcej osób pragnie przerzucić się na zdrowy tryb żywieniowy. W Polsce moda na ekologiczną żywność jest zdecydowanie widoczna. Powstają co coraz to nowe sklepy z ekologiczną żywnością i w dużych centrach handlowych, znajduje się co najmniej jeden taki sklep. Można kupić tam ekologiczną żywność, która pochodzi z całego świata. Charakteryzuje się ona tym, że jest zdrowa, dietetyczna oraz świeża. Powstaje również bardzo dużo sklepów internetowych, które zajmują się sprzedażą ekologicznej żywności. Miłośnicy takiej kuchni mogą kupić tam niemal wszystko czego zapragną. Produkty zostaną im dostarczone pocztą. By jednak skosztować świeżych i ekologicznych produktów ekolodzy coraz częściej wybierają się na farmy ekologiczne. To tam zwierzęta nie jest napychane sztucznymi karmami i żyją w zgodzie z własną naturą. Prawdziwym przebojem są jajka prosto od wiejskiej krowy. Konsumenci cenią sobie ich świeżość i wyjątkowy smak. W Polsce by uzyskać status farmy ekologicznej należy spełnić bardzo wiele rygorystycznych wymagań. Dlatego też osoby, które będą kupować towar z takiej farmy będą miały pewność, że żywność na pewno jest ekologiczna. Żywność, która nie jest przetrwana genetyczna jest dużo bardziej przyjazna dla organizmu człowieka. Jest on bardziej odporny na choroby i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że stanie się otyły.

205 comments
Akcja ekologiczna 2012
posted by admin | september 3, 2010

Coraz więcej firm stosuje innowacje , dzięki temu zmniejszają się zanieczyszczenia.Jedną z firm ,która dąży do innowacji jest PGE